Binnendemuren

headermetnaam1

Rechtbank

Moordpoging op cafébaas in beroep zwaarder bestraft

ANTWERPEN

Het hof van beroep in Antwerpen veroordeelde vrijdag Hakan K. (34) tot acht jaar cel voor de moordpoging op een cafébaas. In eerste aanleg had de Turk zes jaar gekregen, maar dat vond het hof onvoldoende.

De beklaagde was op 25 januari 2013 rond 02.30 uur een café in de Pijlstraat in Antwerpen binnengestapt om een biertje te drinken.
De uitbater vond dat hij al te veel op had en weigerde hem te bedienen. Hakan K. riep dat hij van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK was en dat hij hem later nog wel zou zien.

Niet voor rede vatbaar

De beklaagde kwam een kwartier later terug met een wapen. Hij vuurde in de richting van de cafébaas, die onder zijn toog wegdook en ongedeerd bleef. De beklaagde sloeg daarna op de vlucht. De politie vond kogelinslagen in het blad van de toog, in de muur erboven en in een deur. Hakan K. werd later gearresteerd in Nederland en uitgeleverd.

De beklaagde zei dat hij zich gekleineerd voelde en dat hij de uitbater met het wapen wilde aanzetten om zich te verontschuldigen. De man had hem echter zonder reden op zijn achterhoofd geslagen, wat getuigen van het incident betwisten. Hakan K. voelde zich bedreigd en had geschoten, maar niet met de bedoeling om te doden. De vaststellingen van het labo weerlegden dat; hij had gericht en van korte afstand gevuurd.

Tijdens de wedersamenstelling had hij zich uitermate agressief gedragen en was hij niet voor rede vatbaar. Het hof vond dat de man een gevaarlijke ingesteldheid heeft en legde hem daarom een zwaardere straf op.

TER HERINNERING: PagiA 06/01/2014

De Antwerpse strafrechter veroordeelde op Driekoningen Hakan K. (34), conform de vordering van de openbaar aanklager, tot zes jaar cel. De man van Turkse origine had op 15 januari 2013 met een pistool op de uitbater van café Magic aan de Van Stralenstraat gevuurd. De cafébaas kon maar net op tijd bescherming zoeken achter zijn toog.

"Ik ben van de PKK!"

Omstreeks 2.30 uur wilde Hakan een biertje bestellen in café Magic, maar de uitbater weigerde hem dat te geven. De klant was immers al stomdronken. "Jij kunt me niets maken, ik ben van de PKK", moet Hakan gedreigd hebben.
Waarop hij het café verliet.

Een kwartier later kwam hij met een pistool in de hand het café terug binnengestormd. Hij vuurde een schot af op de uitbater. Die kon maar op het nippertje bescherming zoeken achter zijn toog. Toen hij een andere klant wilde neerschieten, zou het wapen geblokkeerd zijn. De aanwezigen konden de dolle schutter uiteindelijk overmeesteren. Dat hij ook op de anderen zou hebben gemikt, daarover waren er tegenstrijdige verklaringen. Dat achtte de rechtbank dus niet bewezen.

Eén kogel, drie inslagen

Hakan werd aangetroffen door de Nederlandse autoriteiten, zij leverden hem uit aan ons land. Hij verklaarde dat hij in het café zonder reden klappen op het achterhoofd had gekregen. En dat zou bij hem de stoppen hebben doen doorslaan. De getuigen hadden daarover een heel andere versie.

Een probleem was dat er drie kogelinslagen werden gevonden voor slechts één schot, huls en kogel. Volgens de Technische Recherche is dat best mogelijk. Het feit dat de kogel door het toogblad was geraakt, toont volgens het vonnis aan dat er van dichtbij en dus met de bedoeling om te doden was gevuurd. En het feit dat Hakan naar huis was gegaan om het wapen te halen, bewijst de voorbedachtheid. Hij is dus schuldig aan moordpoging. En dat kost hem de gevorderde zes jaar cel.

Jan Heuvelmans

Bron(nen):
PagiA-nieuwsgaring
Hof Van Beroep
Agentschap Belga
PagiA-archief
Media Services (http://www.mediaservices.be/)

 

Bron: www.politics.be 10-02-15

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Handige links

U bevindt zich hier: Start Rechtbank Moordpoging op cafébaas in beroep zwaarder bestraft