Gedetineerden in de gevangenis van Turnhout maken zich grote zorgen over de twee coronabesmettingen die er werden vastgesteld. Het gaat om Martino Trotta (60), de man die verdacht wordt van de moord op Silvio Aquino, en zijn celgenoot. ‘Wij krijgen geen uitleg en de dokters weigeren ons te behandelen’, klinkt het bij de gevangenen. Ook in de andere gevangenissen heerst ongerustheid, vooral bij het personeel.

De Standaard

Vlaams minister van welzijn Wouter Beke wil nog enkele maanden 7 plekken houden in de vroegere gevangenis van Tongeren, om er jongeren op te vangen.  De instelling had eigenlijk begin volgende maand moeten sluiten omdat ze volledig verouderd is.  

De vroegere gevangenis in Tongeren wordt al jaren gebruikt als jeugdinstelling. Ze had eigenlijk begin maart moeten dicht gaan, omdat ze volledig verouderd is.  Minister Wouter Beke: "We zien dat er nu druk is op de capaciteit. Omdat de structurele antwoorden - namelijk bijkomende plaatsen in de gesloten instelling in Everberg - niet voor meteen zijn, ga ik voorstellen om de jeugdgevangenis in Tongeren langer open te houden." 

Op korte termijn komen er 5 plaatsen bij in de gesloten instelling in  Everberg. Tot dat in orde is, blijven er dus zeven plaatsen beschikbaar in Tongeren. In totaal komen er 40 plaatsen bij in Everberg,  maar dat zal pas tegen 2022 rond zijn.  

Op dit moment moet het gerecht geregeld minderjarigen die ernstige misdaden hebben begaan, vrijlaten omdat er geen plaats is in de gesloten instellingen. Vorige week zijn zo nog zes jongeren vrijgelaten. 

Bron: vrt nws

In de gevangenis van Brugge wordt nog tot 22 uur vanavond gestaakt. De vakbonden zijn boos, omdat er volgens hen heel wat problemen zijn en de directie amper naar hen luistert. De vakbonden klagen al langer over een personeelstekort. Er zitten ook te veel gevangenen in Brugge.

De vakbonden klagen ook aan dat de directie bijzonder streng is voor het personeel, terwijl de gevangenen veel te vrij worden gelaten. "Naar de gedetineerden toe zijn de directieleden, in mijn ogen, zeer laks. Tuchteloos zou ik bijna durven zeggen", zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond ACOD. "De directie is strenger dan streng ten opzichte van de cipiers en personeelsleden van de gevangenis. Er worden zelfs artsen gecontacteerd om de medische gegevens van het personeel prijs te geven aan de directieleden."

"Op een gegeven moment stapelen al die zaken zich op", zegt De Kaey. "De leden van de directie willen niet aan tafel komen zitten, tenzij er gedreigd wordt met een staking. Vaak worden er geen oplossingen voorzien. Een staking is dan onvermijdelijk."

Bron: vrt nws

De jongeren die nu nog in de oude gevangenis van Tongeren worden opgesloten, verhuizen vanaf 1 september naar een aparte afdeling van de gevangenis van Beveren. 

  
Fred Breuls

De verhuizing was oorspronkelijk voor gisteren gepland, maar door de coronacrisis is die uitgesteld tot 1 september. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): “We hebben nu wel de knoop doorgehakt en een protocol afgesproken. Dat betekent dat de gevangenis van Tongeren opnieuw een penitentiaire instelling wordt voor volwassenen.” In Tongeren is er nu plaats voor 25 volwassen gedetineerden en 8 jongeren. Door de verhuizing zal er plaats zijn voor 50 volwassen gevangenen. Het gaat vooral over mensen die een korte celstraf hebben gekregen en over mensen die worden uitgewezen.

 

De verhuizing naar een aparte afdeling van de gevangenis van Beveren is geen tijdelijke oplossing. Wouter Beke: “We hebben naast Beveren ook Everberg. We hebben de afgelopen jaren heel wat meer geïnvesteerd in het opvangen van delinquente jongeren, dus dit is een duurzame oplossing.”

Wie bij de directie van de gevangenis corruptie meldt of meer transparantie vraagt wordt onzacht tegengewerkt.
Wie bepaalde onregelmatigheden ter spraken brengt of zijn nek uitsteekt voor zichtbare problemen
riskeert onder de hakbijl van diezelfde directie of van de penitentiair beambten (PB) te belanden.
De megastructuren mogen niet in een zwart daglicht worden geplaatst.
Spreekrecht, dat niet absoluut is, wordt getolereerd als het in het voordeel uitpakt; indien dat niet is
wordt het snel van tafel geveegd.
Bij grote onregelmatigheden wordt er de nadruk gelegd op "spreekplicht".

x1 (bekend bij de webbeheerder) 20160105

Subcategorieën

Penvrienden gezocht

 

De gedetineerden beschikken niet over internet. We ontvangen van hen een zoekertje en plaatsen dit op onze website.
Wanneer u op dit zoekertje reageert of ons een mail stuurt voor meer informatie, dan bezorgen we u het contactadres van de gedetineerde(n).
U schrijft met hen vanuit uw eigen adres. Na enkele weken nemen we met u contact op om eens te informeren naar hoe het loopt en hoe u zich erbij voelt.
Met vriendelijke groet,  het Binnendemuren Team